Deodorant

Goddelijk ruikende crème deo's voor zuivere en zachte verzorging van je oksels


Bijna iedereen gebruikt dagelijks een deodorant om nare geurtjes te verdringen. Maar hoe werkt je Deo nou precies? Een Deo neutraliseert zweetlucht en creëert een omgeving waarin bacteriën die deze luchtjes veroorzaken zich minder prettig voelen. Sommige deo’s bevatten zelfs stoffen die de bacteriën doden.
Zweten is  gezond en helpt om je afvalstoffen te verwijderen, je lichaamstemperatuur te regelen en bijvoorbeeld om ziektes of een virus te bestrijden. Helaas bevatten standaard deo’s bevatten vaak chemischeparabenen, triclosan, propylene glycol, glycol en alcohol. Sommige chemische stoffen kunnen schadelijk zijn als ze je bloedbaan binnendringen.

Anti-perspirant en anti-transpirant

Wat is een anti-perspirant? Dat is een Deo, die verhindert dat je zweet. Je poriën worden als het ware afgesloten met samentrekkende aluminium zouten. Deze zouten dringen je huid binnen en sluiten daar de zweetporiën af om te voorkomen dat je zweet. Geen zweet, geen bacteriën om af te breken, geen stank.
Er wordt heel wat geschreven op internet of commerciële deo’s wel veilig zijn voor je gezondheid. Sommige studies wijzen op de mogelijke schade die deze aluminium zouten kunnen aanrichten. Andere onderzoeken spreken dit juist weer tegen. Van parabenen is in ieder geval bewezen dat deze chemische stoffen schade toebrengen. Parabenen zitten in de meeste commerciële deodorants en anti-perspirants.

Het feit dat je poriën worden afgesloten, waardoor je geen afvalstoffen kunt uitscheiden, lijkt ons eigenlijk al een voldoende reden om niet te kiezen voor anti-perspirant. En omdat nog steeds niet goed is bewezen wat al die chemische stoffen die toch je huid intrekken met je doen, gaat onze voorkeur echt uit naar natuurlijke ingrediënten. Ga je voor natuurlijk dan is Chagrin Valley wel één van de beste keuzes die je kunt maken als het gaat om samenstelling, geur, werking en veiligheid.

Alle deodorants van Chagrin Valley zijn 100% biologisch en ruiken goddelijk en werken fantastisch. De deo’s van Chagrin Valley zijn anti-transpirant: ze helpen om geurtjes te verminderen maar sluiten daarbij je poriën niet af.
Over zweet dan toch maar even. Waarom zweten we eigenlijk?

 

Apocrien zweet
Er zijn eigenlijk meerdere soorten zweet. Zweet dat stinkt wordt gemaakt door de apocriene klieren. Deze klieren zitten op behaarde plekken zoals je oksels en op je hoofdhuid. Dit soort zweet wordt vaak aangemaakt wanneer je gestrest bent. Deze zweetklieren openen zich via het haarzakje en scheiden een wat dikker, vettig zweet uit. Het bevat ook eiwitten. De bacteriën die van nature leven op plekken waar het warm en vochtig is, zoals onder je armen, breken dit zweet afkomstig van de apocriene klieren af. Dit afbreken veroorzaakt de stank van zweet.

Endocrien zweet
Zweet stinkt niet altijd. Wanneer je sport, ruikt je zweet anders en stinkt het veel minder. Endocrien zweet wordt aangemaakt door de endocriene klieren. Deze klieren liggen verspreid over je hele lichaam. De mens heeft 2 tot 4 miljoen zweetklieren. Het is zweet bestaat uit water, zout en elektrolyten (zouten zoals natrium, kalium, chloride). Deze zouten regelen de aan- en afvoer van lichaamsvocht. Endocriene zweetklieren zorgen ervoor dat je lichaamstemperatuur zoveel mogelijk constant blijft.

Vrouwen hebben trouwens meer zweetklieren dan mannen. Toch zweten mannen over het algemeen meer. Als je eet, zweet je automatisch meer. Je lichaamstemperatuur gaat namelijk omhoog. Dus om weer af te koelen maakt je lichaam meer zweet aan. Heet eten verhoogt je metabolisme op een natuurlijke manier. Hierdoor wordt je warm, en zweet je meer om weer af te koelen. De meeste zweetklieren zitten op onze voetzolen. De voetzolen bevatten per vierkante centimeter de meeste zweetklieren. Onze rug daarentegen bevat het minste aantal zweetklieren. Zweten is gezond. Zware metalen worden via zweet uitgescheiden. En als je ziek bent, worden het virus via je zweetklieren naar buiten afgevoerd.

Overstappen op een natuurlijke Deodorant – de gewenningsperiode

Wanneer je overstapt van een chemische Deo op een natuurlijke Deo dan zijn er paar dingen handig om te weten. Het kan namelijk een paar weken duren voordat je lichaam de oude Deo stoffen die zich hebben opgestapeld, heeft opgeruimd. Tijdens dit proces, kan lichte irritatie optreden. Bij ons persoonlijk is dit niet gebeurd, maar wij zelf gebruikten hiervoor al geen reguliere deo’s meer.

Factoren zoals geslacht, leeftijd, ras, hormoonspiegel, eetpatroon, gezondheid en zelfs medicatie kan de chemie in ons lichaam beïnvloeden. Als het om deodorants in het algemeen gaat, speelt deze ‘chemische fabriek’ in je lichaam een hele belangrijke rol . Zoals je misschien zelf hebt ervaren, de ene Deo werkt wel voor je en de andere wat minder of helemaal niet. Het kan dus zelfs per persoon verschillen. Het kan ook gebeuren dat een deodorant in het begin perfect werkt en na een tijdje niet meer. Andersom kan het dus ook: een Deo die in het begin niet zo goed werkt, kan na de aanpassingsperiode perfect werken. Dit geldt zeker ook voor de natuurlijke deo’s. Als je van plan bent over te stappen dan is wat ons betreft Chagrin Valley verreweg de beste en meest natuurlijke keuze.


Clay Silk en Coconut Silk – de twee biologische formules van Chagrin Valley

 

Clay Silk – zijden klei – Deodorants

Deze crèmeachtige Deo’s van Chagrin Valley zijn minerale anti-transpirants. Koudgeperste Kokos Olie en etherische Tea Tree Olie zorgen er samen voor dat geurtjes op een natuurlijke wijze worden geminimaliseerd. De Bentoniet klei is zeer voedingsrijk en in staat vocht op te nemen: zweet wordt zo gemakkelijk geabsorbeerd. Deze Deo is geen anti-perspirant en verstopt je poriën daarom niet. Een Deo op basis van klei is een goed alternatief voor diegenen die gevoelig zijn voor zuiveringszout.

Er zijn twee soorten Clay Silk Deo’s waarvan er één is aangevuld met biologische etherische limoengras olie.

Ingrediënten:

 • Koudgeperste biologische Kokosolie: kalmerend en antimicrobieel
 • Koudgeperste biologische Jojoba Olie: lijkt heel erg op de natuurlijke olie van het laagje van onze eigen huid. Werkt ontstekingsremmend
 • Biologische cacaoboter: kalmerend en vochtinbrengend
 • Biologische ongeraffineerde bijenwas: antimicrobieel en zorgt voor een zachte, vaste consistentie
 • Biologische Bentoniet klei: absorbeert vocht en heeft antimicrobiële, antischimmel en ontgeurende eigenschappen
 • Biologische pijlwortelpoeder: absorbeert zweet en geeft een zijden textuur aan de crème
 • Biologische etherische Tea Tree Olie: antibacterieel en schimmelwerend
 • Biologisch etherisch limoengras olie (alleen in de ClaySilk Lemongrass): ontstekingsremmend, samentrekkend, antibacterieel, genezend en verzachtend
 • Biologische extract uit rozemarijn (natuurlijke antioxidant)
  Clay Silk lemongrass CV

  Clay Silk Crème Deodorant van Chagrin van Chagrin Valley


Coconut Silk -zijden kokos- Deodorants

Chagrin Valley heeft 5 crème deodorants op basis van o.a. koudgeperste (bio) Kokos Olie. Deze deo’s werken kalmerend, vochtinbrengend, trekken heel snel in en laten geen vetvlekken achter. Ze werken erg goed en helpen je fris te blijven. Ook deze deo’s zijn niet anti-perspirant. De Coconut Silk Cream Natural scent bevat zelfs geen etherische oliën en is daarom zeer geschikt als je een hele gevoelige huid hebt.

Ingrediënten:

 • Koudgeperste biologische Kokos Olie: kalmerend en antimicrobieel
 • Koudgeperste biologische Jojoba Olie: lijkt heel erg op de natuurlijke olie van het laagje van onze eigen huid. Ontstekingsremmend
 • Biologische ongeraffineerde bijenwas: antimicrobieel en zorgt voor een zachte, vaste consistentie
 • Biologisch maïszetmeel: vochtopnemend en elimineert geurtjes
 • biologische etherische oliën: helpen bij geurbestrijding
Coconut Silk Cream Mint Mist Chagrin Valley

Coconut Silk Cream Mint Mist van Chagrin Valley


Zuiveringszout

Als je allergisch bent voor zuiveringszout merk je dat je huid gaat jeuken. Soms ontwikkelt een allergie zich direct, maar deze kan ook pas na een paar weken van gebruik ontstaan. Menselijk zweet is licht zuur met een pH waarde tussen de 4 en de 6. Als het zweet meer zuur is dan alkalisch, kan bij sommige mensen een lichte irritatie (branderig gevoel) optreden. Hoe komt dit? Als zweet wat zurig (basisch) is, kan het in sommige gevallen reageren met zuiveringszout dat alkalisch is. Zuiveringszout heeft geurbestrijdende eigenschappen. Een natuurlijke Deo met zuiveringszout helpt geur te bestrijden door de pH waarde van zweet te verhogen: de ontwikkeling van bacteriën die geur veroorzaken wordt zo geremd. Het zuiveringszout dat Chagrin Valley gebruikt is aluminiumvrij. Ben je allergisch, maak dan je keuze uit de Clay Silk varianten.

 

Hoe breng je de crème Deo aan?

Iedereen denkt dat deo’s in bussen komen (spuitbussen/rollers). Als je eenmaal een crème gebruikt, merk je dat je veel meer controle hebt over de hoeveelheid (dus je gebruikt minder) en het is veel gemakkelijker om het goed in te wrijven. Als je vingers niet wilt gebruiken, gebruik dan de achterkant van een gladde houten lepel. Je ontdekt al snel de juiste hoeveelheid voor jouw lichaam.

 

Onze eigen bevindingen

Toen wij eind oktober de deo’s van Chagrin Valley binnengekregen, moesten we er nog natuurlijk meteen eentje testen. Dat is het allerleukste. Eigenlijk hadden we ze ook stiekem voor ons zelf besteld. We zijn helemaal fan van natuurlijke verzorging. Nou we kunnen jullie zeggen: het was moeilijk om er eentje te kiezen. Ze ruiken allemaal heel, heel lekker. Na lang wikken en wegen kozen we voor de Woodland Breeze, een Coconut Silk variant. De Woodland Breeze ruikt naar: Cacharel pour l’Homme! Een geur die zelfs door vrouwen wordt gedragen, zo heerlijk en zalig. Cacharel is en blijft nog steeds een van onze favoriete klassieke geuren.

De deo smeert ontzettend goed uit. Zodra we met onze vinger over de crème gaan, smelt hij een beetje en konden we het gemakkelijk over onze oksels uitsmeren. De geur is werkelijk fantastisch en we ruiken hem subtiel maar aanwezig, de hele dag door. We moeten bekennen: wat een goede deo !! Chagrin Valley heeft ons niet teleurgesteld: hij houdt de luchtjes goed weg, ruikt zalig, smeert fantastisch, het is een vrij groot potje. Wij zijn fan !!!!!

Bestel een crème deodorant van Chagrin Valley