Hoe was je je haar met Zeepnoten & Shikakai – Update

2 natuurlijke shampoos solo of samen te gebruiken voor zacht, glanzend en vol haar


Aritha poeder en Shikakai


De natuurlijke Shampoo Ziziphus Spina Christi met saponinen is al langer bij ons bekend. Vanaf nu komen daar ook Zeepnoten, Aritha-zeepnotenpoeder en Shikakai bij. We zijn er superblij mee! Waarom? Na een aantal weken gebruik van zowel zowel Zeepnoten en Shikakai is ons haar mooi glanzend, zacht, schoon en volumineus. Wij hebben ons haar de afgelopen weken gewassen met Zeepnoten shampoo of Shikakai shampoo en beiden (ook heel fijn!) en we zijn super tevreden over het resultaat.

Lees hieronder onze ervaringen met zeepnoten(poeder) en Shikakai en ons advies voor een geslaagd gebruik van deze geweldige natuurproducten. Echter, voordat je nét zo enthousiast wordt als wij, is het goed om eerst het volgende te lezen.

 

Gebruik je shampoos en/of conditioners met siliconen?

Houd dan rekening met een transitiefase van enkele weken tot maanden, net als bij haarzeep. Tijdens deze transitiefase is je haar minder glanzend, minder zacht en doffer. Zeepnotenshampoo is een natuurlijke shampoo die de reststoffen van vorige shampoos er vrij lastig uitwast. De reststoffen zoals siliconen blijven plakken in het haar en geven tijdelijk een doffe, vettige aanslag.

 

Transitiefase versnellen of vermijden

Als je deze fase wilt versnellen of zelfs vermijden, is het verstandig eerst een paar keer een shampoo te gebruiken die je haar vrijmaakt van siliconen. Dit zijn zogeheten diep reinigende (clarifying) shampoos met sterke schuimvorming én siliconenvrij. Een leuke bericht hierover vind je hier. Als je hieraan geen geld wilt of kunt uitgeven, kun je je haar bij hele hoge uitzondering ook 1-2 keer wassen met een aantal druppels mild (eco) afwasmiddel.

Je haar wordt tijdelijk wel wat droger van diep reinigende shampoos. Deze zijn immers behoorlijk ontvettend wat ook eigenlijk moet als je snel van de oude restanten af wilt zijn. Die droogte is gelukkig tijdelijk. Na slechts 1-2 keer wassen met een sterk reinigende shampoo kun je direct overstappen op de reiniging van je haar met Ayurvedische plant- en fruitpoeders. Deze maken je haar weer zacht en glanzend als nooit tevoren!

 

Onze ervaring met zeepnoten shampoo

We hadden ons haar hiervoor nog nooit eerder gewassen met zeepnotenshampoo. Ik (Talitha) heb medium-lang haar en heb de eerste keer 1,5 zeepnoot met 300 ml. het kraanwater in een fles gedaan. Na 20 minuten was het water behoorlijk schuimend. Ik heb het zeepnotenwater over mijn droge, klitvrije haar gegoten. Tien minuten laten intrekken. Daarna heb ik de shampoo uitgespoeld en het haar nagespoeld met een azijnspoeling.

zeepnoten bio

zeepnoten bio India om je haar mee te wassen.

 

Ik gebruik zelf altijd een azijnspoeling in onze stad met een behoorlijk hoge waterhardheid en dus veel mineralen die een doffe aanslag geven. Ik houd de spoeling maar 30 seconden in mijn haar. Daarna spoel ik het kort uit. Klaar!

 • 160 ml. warm water en 40 ml. natuur- of appelazijn is voldoende voor kort – medium lang haar

Het duurt wat langer voordat mijn haar na het wassen met de zeepnotenshampoo opdroogt. De Zeepnotenshampoo laat een glanslaagje (mucilage) op je haar achter dat de verdamping van het water op je haar vertraagt. Om die reden is het aan te bevelen je haar nadat na volledige droging eenmalig door te borstelen met een natuurharen borstel. De borstel verwijdert dit (zeer dunne) laagje (mucilage). Na die eenmalige borstelbeurt is mijn haar echt super glanzend en schoon. En het blijft een hele week luchtig, schoon en glanzend.

Uiteraard staat het je vrij om elke dag je haar te borstelen. Dat is goed voor de doorbloeding van de hoofdhuid,  stofverwijdering en de talg wordt verdeeld voor nog meer glans.

 

Richtlijnen voor de Zeepnotenshampoo (PH 7.2)

Zeepnoten hoeven niet persé te worden gekookt om hun saponinen af te geven. Zodra zeepnoten in heet water liggen, geven deze schuim af. Na 20 minuten voldoende schuim om je haar mee te wassen.

 • Doe 1 tot 1,5 zeepnoot en 300 ml. warm-heet kraanwater in een beker.
 • Na ongeveer 20 minuten rusten is het shampoowater klaar. Je ziet dat er veel schuim in het water is ontstaan als je roert.
 • Giet het shampoowater langzaam en goed verdelend over droog en klitvrij haar. Je hoeft niets in te masseren.
 • Laat de shampoo 10 minuten intrekken. Hierna uitspoelen.
 • Spoel je haar na met een azijn- of amlaspoeling.  Spoel na 30 seconden de azijnspoeling kort uit.
 • Laat je haar opdrogen of föhn je haar lauwwarm droog. Bij Zeepnotenshampoo duurt dit drogen langer dan bij het gebruik van Shikakai shampoo.
 • Als je haar eenmaal goed droog is, borstel het eenmalig heel goed uit met een borstel met natuurhaar. Dit is nodig als je met zeepnotenwater je haar wast voor een goed eindresultaat van de wasbeurt. Dit hoeft maar één keer (tenzij je gewend bent vaker je haar te borstelen). Je haar glanst en voelt luchtig aan als nooit tevoren.
 • Dagelijks borstelen mag uiteraard, dit is goed voor de stimulatie van de haargroei, de verdeling van de eigen talg en het stofvrij houden van je haar.

 

Aritha zeepnotenpoeder

Je kunt je haar op deze manier ook wassen met gemalen zeepnoten oftewel Aritha. Het maken van de shampoo gaat sneller, omdat na toevoeging van warm kraanwater direct veel schuim ontstaat. Je kunt meteen beginnen met wassen.

 

bio aritha india

zeepnoten poeder om je haar of gezicht te wassen

Richtlijnen voor de Aritha shampoo (PH 6.7)

 • Doe 300 ml. warm kraanwater + 2 gram (1 afgestreken theelepel) Aritha in een beker.
 • Het schuim ontstaat direct en je kunt het Aritha shampoowater meteen over je haar schenken.
 • Giet de nog warme shampoo heel langzaam en goed verdelend over droog of nat, klitvrij haar.
 • Laat de shampoo 10 minuten intrekken. Hierna uitspoelen.
 • Spoel daarna met een azijn- of amlaspoeling de harde mineralen weg. Na 30 seconden de azijnspoeling kort uitspoelen.
 • Laat je haar opdrogen of föhn je haar lauwwarm droog.
 • Als je haar eenmaal goed droog is, borstel het eenmalig uit met een borstel met natuurhaar. Dit is nodig als je met Aritha shampoo je haar wast voor een goed eindresultaat van de wasbeurt. Dit hoeft maar één keer (tenzij je gewend bent vaker je haar te borstelen). Je haar glanst en voelt luchtig aan als nooit tevoren.
 • Dagelijks borstelen mag uiteraard, dit is goed voor de stimulatie van de haargroei, de verdeling van de eigen talg en het stofvrij houden van je haar.

 

Onze ervaring met Shikakai shampoo

We waren ook erg benieuwd naar de shampoo Shikakai. Dit fruitpoeder is ook lichtzuur, wat zuurder dan Aritha en bevat ook saponinen die je haar mild en effectief reinigen. Ik heb  de Shikakai poeder met warm kraanwater gemengd in een fles. De bubbels verschenen meteen. Ik heb de warme Shikakai shampoo langzaam over mijn droge, klitvrije haar gegoten. Tien minuten laten intrekken en daarna uitgespoeld. Een azijnspoeling na. Mijn haar voelde tijdens en na het drogen al bijzonder zacht aan. Luchtig en schoon tegelijkertijd. Mijn haar droogde snel op. Sneller dan na het gebruik van zeepnotenshampoo. Na borstelen na volledige droging was niet nodig zoals ik na de Zeepnotenshampoo wel moest doen. Kortom, Shikakai is ook een hele fijne shampoo die je haar erg zacht, glanzend en schoon maakt.

Je kunt dus gemakkelijk je haar met alleen Shikakai wassen, zoals ik gedurende een aantal weken heb uitgeprobeerd. De Shikakai shampoo verwijdert vet en vuil met respect voor de talgproductie. De shampoo maakt je haar glanzend, luchtig en zacht.  Als je gaat voor eenvoud hoef je verder niets anders toe te voegen. Zorg ervoor dat de bubbels en het water hun werk kunnen doen. De toevoeging van bijvoorbeeld oliën zou de reinigingskracht verlagen.

 

poeder om je haar te wassen

Shikakai natuurlijke shampoo poeder

 

Richtlijnen voor de Shikakai shampoo (PH 4.0):

 • Doe 300 ml. warm kraanwater + 2 gram (1 afgestreken theelepel) Aritha in een beker.
 • Het Shikakai shampoowater is meteen klaar voor gebruik.
 • Giet de nog warme shampoo heel langzaam en goed verdelend over droog en klitvrij haar. Je kunt het water licht inmasseren, maar het is niet perse noodzakelijk.
 • Laat de shampoo 10 minuten intrekken. Hierna uitspoelen.
 • Spoel daarna met een azijnspoeling de harde mineralen weg. Omdat Shikakai al zuur is, hoef je maar 5-10% te gebruiken (180 ml. warm water en 20 ml. natuur- of appelazijn). Na 30 seconden de azijnspoeling uitspoelen. Hoeft niet lang.
 • Laat je haar goed drogen of föhn je haar lauwwarm droog.
 • Eenmalig na-borstelen niet perse nodig.
 • Je haar glanst en voelt luchtig, schoon en zacht aan als nooit tevoren.
 • Dagelijks borstelen mag uiteraard. Dit is goed voor de doorbloeding van de hoofdhuid, de verdeling van de eigen talg als conditioner en het stofvrij houden van je haar.

 

Onze bevindingen na 8 weken + 1 recept voor een combi-shampoo Aritha-Shikakai met PH 5,3

  • Wij vinden beide poeders en de zeepnoten heel fijn voor het natuurlijk reinigen van het haar met een schoon, zacht en glanzend resultaat.
  • Zeepnoten en Aritha respecteren de talgproductie vanwege de natuurlijke saponines. Na een poosje hoef je slechts 1 x in de week (mogelijk veel langer) je haar te wassen. Aritha, Shikakai, Ziziphus behoren tot de groep shampoos die het mildste zijn voor je haar.
  • Ook kun je de shampoo aanvullen met kleinere hoeveelheden plantpoeders voor heerlijke Ayurvedische haarmaskers specifiek gericht op de verbetering van de conditie van bijvoorbeeld je hoofdhuid of haren.
  • Je kunt Aritha en Shikakai ook mengen om gebruik te maken van de voordelen van beide. Meng bijvoorbeeld Aritha en Shikakai volgens het onderstaande recept (PH 5,3). Neem een weegschaal als je nauwkeurig wilt wegen!
  • Doe 300 ml. warm kraanwater + 1 gram Aritha + 1 gram Shikakai in een beker en spoel hiermee je haar schoon.
  • De azijnspoeling bevat 5-10% om de harde mineralen te verwijderen na het uitspoelen. Shikakai is al zuur van zichzelf. 180 ml. warm water en 20 ml. natuur- of appelazijn (10%).

Voor een glanzende schone gezonde bos haar heb je volgens ons niet veel nodig! Droog haar en een vette of droge hoofdhuid behoren voorgoed tot de verleden tijd.

Wel of geen Conditioner?

Je hoeft geen conditioner te gebruiken als je onbeschadigd (chemisch beschadigd) haar hebt, omdat deze natuurlijke shampoo je hoofdhuid en haar niet stript van hun natuurlijke vetten. Heb je toch behoefte aan extra bescherming? Dan kun je volstaan met 1-2 van haaroliën zoals Arganolie, Druivenpitolie, Jojoba olie, Pracaxi olie en/of Kokosolie of een combi. Ook hiervoor geldt: 1-2 druppels zijn voldoende!

Wrijf de druppels door je handpalmen. Breng de olie aan op de tweede helft van je haar. Het restant op de bovenste helft van je haar aanbrengen. Kam je haar daarna goed door.Verzorging van een gevoelige huid: reinigen en tonen
Verzorging van een gevoelige huid: reinigen en tonen

Antwoord