Veelgestelde vragen over Henna haarverf

Voor de antwoorden op al je vragen als je je met henna je haar wilt verven


Welke soorten verkopen jullie?

Lees op de volgende pagina’s over de soorten henna die Louland verkoopt:

 

Wat is het verschil tussen Henna uit Jemen en Rajasthani Henna uit India?

Beide soorten zijn pure henna en behoren tot de sterkste soorten met een kleuringspercentage van 3,2%. Zoals eenzelfde soort thee uit verschillende regio’s of landen toch anders kan smaken, zo is het ook met Henna. Rajasthani en Jemenitische geven verschillende kleurnuances. Je kunt het verschil goed zien in het fotoalbum van Linda die het haar een paar keer met Jemen Henna heeft geverfd. De laatste keer heeft ze de uitgroei met Rajasthani geverfd. Linda verft uitgroei bij met Rajasthani Henna.

 

Hebben jullie voorbeelden van klanten die hun haar met Henna uit Jemen en India hebben geverfd?

Kijk in het Fotoboek voor voorbeelden van klanten en familie die hun haar met deze pure hennasoorten hebben geverfd. Het fotoboek proberen we altijd zo snel als mogelijk is, bij te werken met nieuwe fotoalbums.
Jemen Henna Before & After
Rajasthani Henna Before & After

 

Ik wil bruin haar, kan ik henna mengen met indigo voor een bruine kleur?

Ja je kunt Henna mengen met Indigo voor diverse bruintinten of zwart. Lees verder op onze pagina: Veelgestelde Vragen over Indigo

 

Hoe precies verft henna mijn haar?

De plant Henna (Lawsonia Inermis) heeft van nature kleurmoleculen in zijn bladeren. Een aantal bladeren van de plant wordt geplukt en daarna gedroogd. Vervolgens tot een fijn poeder gemalen en 2 en soms 3 keer gezeefd. Het resultaat is een heel fijn poeder dat veel kleurmoleculen bevat (Lawsone).

Yemeni henna kopen

500 gram Yemeni Henna in een grote glazen schaal

 

Als de gemalen hennabladeren zo fijn zijn gemalen (slechts 5% van de plant kan hiervoor worden gebruikt), is het resultaat een hennapoeder dat heel veel kleurmoleculen bevat en geschikt is om zowel je haar mee te verven als tatoeages mee te zetten. Men noemt dit soort henna: Body Art Quality Henna, oftewel BAQ Henna.

Yemeni henna Body Art Quality

Yemeni Henna gefotografeerd in daglicht, zonder flits, Body Art Quality. De kleur is mosgroen

De kleurmoleculen komen echter pas vrij wanneer de cellulose van elk blad wordt afgebroken. Dit gebeurt onder invloed van een zure vloeistof. Dit vrijkomen van de kleur duurt bij de soorten die wij verkopen minimaal 10-12 uur. Na 10-12 uur kun je de henna aanbrengen. Wanneer de henna op het haar wordt aangebracht, dringen de vrijgekomen kleurstoffen de haarschachten binnen. In je haarschachten zit keratine. De kleurstof zet zich in de keratine vast. Daar waar ook je eigen kleurpigment zit. De transparante hennakleur mengt zich met je eigen haarkleur. Er ontstaat een samenspel van roodachtige tinten met een hele natuurlijke uitstraling. Geen enkel haar is hetzelfde, dus het effect van henna op ieders haar is dan ook uniek.

Hoe zorg ik ervoor dat kleurmoleculen goed vrijkomen?

Met wat citroensap en gedestilleerd water of bronwater. Sinaasappelsap of grapefruitsap is ook geschikt. We hebben ook klanten die een mix maken met citroen en hibiscusthee. Ook horen we goede berichten over het mengen van de henna met appelsap. Je kunt je Hennapasta ook aanmaken met Hibiscus poeder. Hibiscus heeft een hoge zuurgraad en zorgt ervoor dat henna zijn kleurmoleculen vrijgeeft tijdens de rustperiode. Tevens geeft Hibiscuspoeder een extra rode glans aan je haar. Hibiscuspoeder bestellen

Over het algemeen werkt citroensap erg goed. Meestal mixen wij thuis altijd wat citroensap erdoor heen. En vullen dat aan met bronwater of gedestilleerd water.

Let op: bij het gebruik van het zgn. knijpcitroentje (flesje met citroensap) kan de vloeistof het vrijkomen van de kleurmoleculen verhinderen door de aanwezigheid van olie en/of conserveermiddelen. Let dus op de zuiverheid van het knijpcitroentje.

Pure henna uit Yemen mengen met citroensap en/of sinaasappelsap

 

Pak een kleine emmer of glazen schaal (in ieder geval geen metaal dat de kleuring nadelig kan beïnvloeden). Meng de hennapoeder met een houten lepel (geen metalen lepel!) met zoveel citroensap, sinaasappelsap of grapefruitsap, appelsap of een mix hiervan, dat het mengsel na mengen op aardappelpuree lijkt.

Henna Yemen Body Art Quality

Sap van 1 tot 2 citroenen per 100 gram pure henna. De lichtgroene kleur is na het mengen wat donkerder geworden. De geur is van net gekookte verse spinazie.

 

Dek dan de emmer/schaal luchtdicht af met plastic folie (geen aluminiumfolie!)

Pure henna in glazen schaal afgedekt

Na mengen de hennapasta afdekken met plastic folie en 8-12 uur laten rusten op kamertemperatuur

 

Laat de pasta bij kamertemperatuur (20° – 21° Celsius) minimaal 6-12 uur rusten (je ziet de kleur langzaam vrijkomen, de spinaziegroene pasta wordt langzaam donkerbruin oranje). In de winter kan dit gerust zo’n twaalf uur duren. Warmte versnelt het proces. Zo kun je je schaal bijvoorbeeld onder de dekens leggen of bij / op een vensterbank bij de verwarming. Als je ‘s nachts de verwarming uitdraait zoals de meeste mensen doen, kan het te koud zijn voor de henna om zijn kleurmoleculen af te geven. Laat de pasta in dat geval tot 24 uur rusten. Maar gelukkig kun je je kleur ook testen op je hand. Lees verder.

Test je hennapasta  of deze zijn kleurmoleculen goed heeft afgegeven

Tijdens de winter duurt het volledig vrijkomen van de kleur langer dan tijdens warme zomermaanden. Dit geldt voor zowel Rajasthani Henna als voor Jemenitische Henna. De snelheid wordt voornamelijk bepaald door de temperatuur en de zuurgraad. Dus hoe warmer het is in de kamer, hoe sneller het gebeurt.

Om zeker te zijn dat de hennapasta alle kleurmoleculen heeft vrijgegeven. Check na 10 uur: doe een klein dotje pasta op de binnenkant van je hand. Laat het 1 minuut zitten. Spoel af. De vlek moet goed oranje zijn. Is dit niet het geval, laat de pasta nog 2 uur rusten en check weer. Heb je een heel koude kamer, reken dan op 24 uur rustperiode.

Yemen Henna Pasta

Na 4 uur is de hennapasta al wat donkerder geworden. Nog een paar uur erbij en de henna is gebruiksklaar.

Na ongeveer 6-10 uur (lente/zomer) en 12 tot 24 uur (herfst/winter/koude kamer) zijn alle kleurstoffen vrijgekomen en is je pasta gereed voor gebruik. De pasta moet je waarschijnlijk nog wat mengen met wat extra bronwater, zodat het mengsel de structuur heeft van dikke yoghurt. Dit vergemakkelijkt het aanbrengen. Maak het weer niet te dun, want dan stroomt het uit je haar.

Hennapasta-donker-na-8-uur

Na 8 uur is de hennapasta van groen in donkerbruinoranje veranderd.

 

Hoeveel citroenen/grapefruits/sinaasappels heb ik nodig?

Het verse sap van 1 tot 2 citroenen per 100 gram henna is voldoende om de cellulose af te breken. De rest van de pasta aanvullen met gedestilleerd water (te koop bij Albert Heijn) of bronwater.
De mineralen en mogelijke verontreinigingen in hard water kunnen de kleuring beïnvloeden. Bronwater is zachter dan kraanwater, dus als je geen gedestilleerd water kunt krijgen, neem dan bronwater.

 

Hoeveel henna heb ik nodig?

- heb je superkort (stekeltjes) haar? 25 gram is meer dan voldoende.
- Heb je kort haar? 50 gram
- Heb je kort haar dat wel over je oren valt? 100 gram
- Heb je haar tot boven je schouders? 150 gram
- Heb je haar dat over je schouderbladen valt? 200 gram
- Heb je haar tot je middel? 300 gram
- Heb je haar tot je billen? 400 gram

Zorg dat je wel voldoende henna in huis hebt en dat je voldoende pasta aanmaakt. Het zou zonde zijn als je voor een stuk van je haar net geen henna genoeg hebt! Genoemde hoeveelheden zijn indicatief en ook afhankelijk van de hoeveelheid haar die je hebt. Heb je dichtgeplant en veel haar? Neem dan zekerheidshalve 50 tot 100 gram meer.

Ik hou hennapasta over, moet ik het weggooien?

Als je wat van het mengsel hebt overgehouden, is het zonde om het weg te gooien. Heb je de pasta voorlopig niet meer nodig? Verpak de hennapasta luchtdicht en lichtdicht en stop het in je diepvries. Het blijft vele maanden (3 tot 4 maanden) goed. Ook hennapoeder kun je in je diepvries bewaren als je het een tijd niet wilt gebruiken.

 

Mag ik de hennapasta in de koelkast bewaren?

Als je de hennapasta overhoudt om een paar dagen later je haar met een mix henna-indigo te verven, kun je de hennapasta ook luchtdicht en lichtvrij maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Na 3 dagen zal de kwaliteit van de henna snel achteruit gaan en zal de kleuring niet meer sterk zijn.

 

Moet de hennapasta op droog of nat haar worden aangebracht?

De pasta werkt het beste op schoon en droog haar. Hoe schoner je haar, hoe beter voor het kleuringsproces. Reguliere flesshampoos bevatten vaak siliconen en andere stoffen die op je haar blijven zitten: spoel deze eraf met een azijnspoeling (lees dit artikel over azijnspoeling) voor echt schoon haar. Laat je haar goed drogen.

 

Kan ik het zelf doen of laat ik het iemand doen?

Je kunt de pasta zelf aanbrengen, maar dat kan een vermoeiende en tijdrovende klus zijn. Zeker als je echt lang hebt zoals ik, zou ik iemand vragen om het aan te brengen. Doe het in de badkamer. Trek een oud t-shirt aan of zet de verwarming hoog en ga zonder kleding met een grote oude handdoek over je schouders te werk.

 

Hoe gaat het verven precies in zijn werk?

Zorg voor handschoenen! Henna kleurt heel snel je handen. Die worden oranjebruin. De vlekken gaan er pas na weken uit. En als je een tijdlang de henna op je handen laat zitten, kan het zelfs een paar maanden duren voordat je handen weer vlekvrij zijn.

Leg een oude handdoek over je schouders (of trek een oud t-shirt aan). Begin onderaan je haar en zet je bovenhaar vast met een haarklem.
Smeer wat vet (bijvoorbeeld wat crème of shea boter) op de randen van je gezicht, net onder de haargrens. Eventuele hennarestjes die dan op je gezicht zijn terechtgekomen tijdens het aanbrengen, kun je er gemakkelijk afvegen.
Pak telkens één dunne haarstreng en smeer deze streng van wortel tot uiteinde in met de pasta. Smeer het mengsel niet alleen aan de buitenkant van de streng, maar wrijf de pasta ook echt door de streng. Breng streng voor streng elke keer een goede dikke laag aan. Wees niet zuinig! Alle haren, inclusief de wortels / hoofdhuid moeten zijn bedekt. Dit klusje lijkt lang te duren. Maar mijn lange haar is binnen 1 uur helemaal in de hennapasta gezet (dank je wel Henrie!). Het viel mij en hem in ieder geval heel erg mee :-)

Maak hierna je gezicht schoon als er wat henna op is gekomen. Hierna pak je de rol plastic folie en sla je de folie behoorlijk strak een aantal malen om je hoofd heen. Je kunt ook de rol afscheuren en weer een nieuw stuk folie plaatsen. Folie blijft heel goed zitten. Zorg ervoor dat je haar inclusief haargrens helemaal luchtdicht is ingepakt. Hierna doe je een grote handdoek om je haar heen. Zet de handdoek vast met een haarklem of een badstof grote haarband. De warmte zal zorgen voor een goede kleuring.

Met deze manier van inpakken van je haar, blijft de henna (, tenminste, als je de pasta niet te dun hebt gemaakt) perfect in je haar zitten tijdens de inwerking.

 

Hoe lang moet het er in blijven zitten?

Laat de pasta er minimaal 2-12 uur in zitten. Hoe langer je deze laat zitten hoe dieper de kleur wordt. Voor een intense diepe kleur mag je het gerust 8-12 uur lang laten zitten (dat doe ik altijd). Zeker lang laten zitten als je grijzend bent of helemaal grijs bent. Je hoofd voelt wel wat zwaar aan met ook nog de handdoek erbij (zeker als je lang haar hebt met veel henna erin). Dus je kunt het ook in de avond doen en daarna tot de volgende ochtend gaan slapen (dat doe ik meestal). Dan weet je als je wakker wordt dat je haar is veranderd! En de tijd gaat lekker snel als je slaapt. Leg voor de zekerheid wel een handdoek op je kussen.  Mocht het toch gaan lekken.

 

Ja 2 – 12 uur voorbij: klaar ! En nu?

Ga douchen of in bad liggen. En spoel je haren heel goed uit totdat alle hennapasta uit je haar is en het water dat uit je haar komt nog maar heel licht oranje is. Daarna was je je haren op de manier zoals je gewend bent. Fijne shampoos zijn die van Chagrin Valley, waarmee ik mijn eigen haar altijd was. Met een azijnspoeling om mijn haar echt schoon te maken. Ook ideaal als voorbehandeling voor Henna.
Zie Veelgestelde Vragen over Chagrin Valley Shampoo Bars oftewel Haarzepen.

Als je dan gedoucht hebt en je haar hebt gewassen, trek dan, zolang je haar nog nat is, een oud-t-shirt aan. Haar behandeld met henna ‘bloedt’ altijd nog wat na; je gewassen haar geeft heel licht oranje vlekken op je t-shirt zolang het nog nat is. Als het droog is niet meer. Dit nabloeden van henna gebeurt 2 tot 3 wasbeurten lang nadat je het hebt geverfd.

 

Heb ik na het verven al meteen het goede resultaat?

Nee. De komende 3 tot 4 dagen zal de kleurstof van de henna jouw haar onder invloed van zuurstof elke dag dieper rood kleuren. We hebben zelfs nog kleurveranderingen gezien na 6 dagen! Dit is een natuurlijk proces. En kan niet worden versneld (ja misschien door veel buiten te wandelen en de wind door je haren laat wapperen, zal het wat sneller gaan ;-) ). Na zo’n 4 dagen is de kleur definitief. Dus als de kleur nog wat oranje is de eerste dagen (bij blond of mediumblond haar), schrik dan niet. De kleur wordt straks mooi helderrood bij blond haar of (diep) kastanje, mahonie of auburn bij medium t/m donkerbruin haar.

 

Mag ik mijn haren in deze periode wassen?

Je mag na de behandeling en de eenmalige wasbeurt je haar in de dagen daarna niet wassen om het kleuringsproces niet verstoren. Was je haar pas na 4 of 5 dagen.

 

Chemische verf gaat na verloop van tijd vervagen. Hoe zit dat eigenlijk met henna?

De Henna kleur is gelukkig blijvend. Met andere woorden: henna vervaagt niet! De kleur blijft prachtig diep. Als je haar bruin of donkerbruin is, zie je nagenoeg geen uitgroei. Dit komt omdat henna zich zo mooi mengt met je eigen haarkleur, dat de uitgroei bijna niet opvalt.

 

Ik heb mijn haar geverfd (blond, koper, rood, mediumbruin, bruin, zwart etcetera). Mag ik deze henna gebruiken over mijn geverfde haren?

Ja dat kan. Deze henna dekt erg goed en is natuurlijk, zonder andere toevoegingen waaronder metalen. Dus deze henna kan prima worden gebruikt op geverfd haar. Je haar krijgt geen rare kleuren (groen).

 

Ik wil mijn haar chemisch verven, maar heb jullie Henna gebruikt. Mag dat?

Ja dat mag. Deze henna is natuurlijk zonder andere toevoegingen waaronder metalen. Dus als je na de hennabehandeling je haar misschien toch later chemisch wilt verven, kan dat! Eén uitzondering: als je je haar wilt bleken of blonderen, zal het niet mooi worden. Alle andere kleuren kunnen wel.
Je haar krijgt geen rare kleuren (groen), omdat het pure henna is. Je kapper zal je misschien zeggen dat het niet kan. Dat komt waarschijnlijk, omdat andere hennaverf vaak toevoegingen bevat en niet puur is. Je kapper heeft waarschijnlijk een keer meegemaakt dat het haar van zijn klant groen uitsloeg of hij heeft hierover gelezen.

 

Ik heb gelezen dat henna het haar stijler maakt. Hoe zit dat precies?

Omdat Henna telkens laagjes op je haar legt, kan je haar wat stijler worden. Bij de een wordt het haar helemaal stijl bij veel gebruik, bij de ander een beetje.

 

Ik heb mijn haar gepermanent, maar wil jullie Henna gaan gebruiken. Kan dat?

Deze henna mag worden gebruikt als je permanent in je haar hebt. Echter in het algemeen wordt henna niet aanbevolen bij het gebruik van permanent. Henna kan ervoor zorgen dat de permanent niet pakt. En andersom, de permanent kan onvoldoende pakken op haar dat met Henna is behandeld.

 

Ik heb grijzend haar / Ik heb grijs haar. Kan ik dan ook henna gebruiken?

Body Art Quality henna dekt grijze haren. De kleur van grijze haren wordt bij deze kwaliteit henna licht auburn. Heb je bruin haar met grijze haren ertussen, dan vallen de lichtere auburnkleurige haren niet op tussen de rest van het donkerder auburn haar. Hoe vaker je je haar met henna verft, hoe donkerder rood ook de grijze haren zullen worden. Grijs haar heeft geen eigen kleurpigmenten meer. Dus de hennakleur op grijs haar zal altijd wat lichter zijn dan die op de rest van je haar.
Grijze haren groeien sneller dan gekleurde haren. Dus ook al dekt goede, sterke henna de grijze haren goed, je krijgt na een paar maanden toch de uitgroei te zien. Na 3 tot 4 maanden (of eerder als je geen uitgroei wilt) kun je een hele haarbehandeling doen, of alleen je uitgroei verven. Omdat Henna zo natuurlijk is, zie je nagenoeg geen overgang als je alleen je uitgroei met henna verft.

 

Hoe vaak mag ik met henna verven?

Henna mag je zo vaak gebruiken als je zelf wilt. Van Henna wordt je haar zacht en super glanzend en je hoofdhuid gezond.

 

Wordt mijn haar droog van henna?

Nee van pure henna zonder toevoegingen wordt het haar glanzend en zacht. Aan sommige henna wordt Sodium Picramate is toegevoegd. Dit is een sodiumzout dat ervoor zorgt dat de kleur van de henna intenser rood wordt. Deze stof kan je haar uitdrogen. Pure, Body Art Quality, verse henna heeft geen toevoegingen nodig om het haar goed te kleuren.

 

Verandert de kleur rood als ik vaak met henna verf?

Ja. Hoe vaker je henna gebruikt, hoe dieper de kleur wordt. Ook mogelijke grijze haren krijgen bij elke verfbeurt een steeds dieperrode kleur/gloed.
Voorbeeld: iemand met mediumbruin haar gebruikt 1 keer henna. Het haar zal een kastanjeachtige gloed krijgen. Deze persoon verft zijn haar nog een keer met henna. Het haar zal dieper kastanjekleurig worden. De derde keer kan het auburn/mahonie of donker auburn / mahonie worden. Dus hoe vaker je verft, hoe rijker en dieper de kleur wordt.
Hoe vaker je henna gebruikt, hoe glanzender je haar wordt. Als je vaak je haar verft met henna, krijgt de haarschacht steeds meer kleurende en lichtreflecterende keratine, waardoor je haar steeds meer gaat glanzen en steeds voller wordt.

Als je niet wilt dat de kleur verandert naar een donkerder roodtint, kun je er ook voor kiezen om alleen je uitgroei te verven van henna. Bij henna lukt dit heel goed omdat het zo’n natuurlijke uitstraling heeft.

 

Welke haarkleur of gloed krijg ik?

Ik wil graag henna gaan gebruiken om mijn haar te verven. Maar welke kleur wordt mijn haar als je blond, donkerblond, rood, medium bruin, donkerbruin, zwart of grijs/grijzend haar hebt?

Henna mengt zich met je eigen haarkleur. Onderstaande tabel zijn indicatiekleuren en kunnen afwijken van het uiteindelijke resultaat. Ook is het een heel verschil tussen je haarkleur in de schaduw / binnen, of wanneer je in het zonlicht staat. De kleurdeeltjes in de keratine van je haar reflecteren het zonlicht en je ziet een rode gloed. En als je vaker je haar met henna verft, wordt de kleur telkens voller en donkerder.

 • blond met 100% henna: roodoranje, in de zon een felle roodoranje gloed
 • donkerblond met 100% henna: iets donkerder roodoranje (levendig rood), in de zon een levendige
 • rood(oranje) gloed
 • rood: helderrood, in de zon een schakering van rode tinten
 • medium bruin: lichtauburn, in de zon een heldere auburnkleurige gloed
 • donkerbruin: donkerroodbruin/donker auburn, in de zon een warme, mediumdonkere auburn gloed
 • zwart: blijft zwart, maar in het licht/ de zon een donkere auburn gloed.
 • grijs: licht auburn

 

Voor meer foto’s van onszelf en onze klanten die deze henna hebben gebruikt, bezoek onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/LoulandNL en ga naar Foto’s of Albums.

 

Hoe beïnvloed ik de kleur?
 • voor een diepere kleur en intensere kleuring: laat het er lang in zitten (6 tot 12 uur). Voor een lichtrode gloed: laat het er kort in zitten: 1 tot maximaal 2 uur
 • verf je haar vaker: hoe vaker, hoe dieper en donkerder de kleur wordt

 

Wat gebruik je zelf?

Ik heb lang, bruin tot donkerbruin haar. Met door de zon hier en daar wat kastanjebruin aan de punten. Zie foto. Ik heb mijn haar 2 keer met 100% henna geverfd. De eerste keer met Rajasthani henna uit India, de tweede keer met Yemeni henna. Ik ben langzaam grijs aan het worden (vooral bij mijn slapen en een aantal haren bovenop).

mijn bruine haar met henna

Henna geeft diverse kleuren bij schaduw en verschillende lichtinvallen. Dat maakt henna zo mooi en natuurlijk! Vinden wij :D

Mijn haar is nu nog steeds bruin. Maar dan zonder grijze haren. Mijn grijze haren hebben een mahonie/auburn kleur. Maar als ik in de zon sta, heeft mijn haar een dieprode (auburn) kleur met een kersenkleurige glans. Ik geef mijn haar 4 x per jaar een volledige henna verfbeurt. Tuurlijk heb ik een beetje uitgroei (grijs 3 cm), maar ik zelf zit daar niet mee.  Als je dit wel erg vindt, is mijn advies om 1 keer in ongeveer 1-2 maanden de uitgroei te verven. Of een hele haarbehandeling zoals ik doe. Dat kan allemaal met Henna!

Update:
Ik ben gek op Henna. Daarom nu voor de derde keer in 3/4 jaar mijn haar met Henna geverfd. Hier is het resultaat na 3 x henna:

3e-keer-yemeni-henna-kleurontwikkeling

 

Ik zou graag alleen met henna willen verven. Maar ben zo bang dat mijn haar te rood wordt. Kun je meer uitleg geven?

Sommige mensen zijn bang om henna te gebruiken. Ze denken dat ze voortaan met vuurrood haar door het leven moeten. Het beeld bij Henna is ROOD. Vaak klopt dit beeld niet. Buiten het feit dat levendig rood prachtig kan zijn, bedenk dan ook dat:

alleen wanneer je blond of mediumblond bent, henna echt vuurrood wordt (helder rood met oranjerode kleurschakeringen).

Op alle andere haarkleuren (geverfd of natuurlijk) zal henna zich mengen met je eigen haarkleur, waardoor je feitelijk een rode gloed krijgt, en nooit vuurrood haar. Je eigen haarkleur blijft erdoor heen schijnen. Waarbij mediumbruin haar natuurlijk een lichtere bruinrode gloed geeft dan donkerbruin haar. Grijs wordt heel goed gedekt voor pure henna. Zeker als je henna vaker gebruikt, wordt het grijs steeds donkerder (een auburntint).

 

Ik ben toch nog bang om henna te gebruiken. Maar wil het toch proberen. Wat raad je mij aan?

Als je zeker wilt weten wat het resultaat op jouw eigen haar zal zijn, raad ik je aan om plukjes haar uit je borstel te verzamelen en de henna hierop te testen. Maak een  beetje hennapasta aan met citroensap (in een niet-metalen kom). De pasta moet de dikte hebben van aardappelpuree. Laat de henna afgedekt met plastic folie op kamertemperatuur minimaal 4 tot 8 uur rusten. Totdat deze donkerbruin is geworden. De henna is hierna klaar voor gebruik. Meng nog wat extra citroensap, zodat het de dikte heeft van dikke yoghurt. Doe je plukje haar in het kommetje. En laat het luchtdicht 2 tot 8 uur rusten (afhankelijk van de kleur die je wilt). Was hierna het plukje haar uit. En laat het drie tot vier dagen rusten. Na deze periode zie je precies hoe de kleur van henna op jouw haar uitpakt.

Je kunt een paar plukjes er ook eerder uithalen, zodat je verschillende roodtinten met elkaar kunt vergelijken en zo de tijdsduur kunt bepalen.

 

Verkopen jullie trials henna?

Ja we verkopen kleine sample zakjes van tien gram, meer dan voldoende om zelfs 2 plukjes haar te kleuren. Zo kun je precies zien wat het effect is op je eigen haar. Henna heeft op elk haar een unieke kleuring. Sample zakjes passen door de brievenbus.

Bestel Rajasthani henna trial zakjes van 10 gram

 

 

Kan ik allergisch zijn voor henna?

Het komt zelden voor dat iemand allergisch is voor henna. Maar je kunt er natuurlijk altijd allergisch voor zijn. Als je het zeker wilt weten, doe je een heel beetje hennapasta (waarvan de kleur is vrijgekomen) op je pols. Laat het daar minimaal 1 tot 2 uur afgedekt zitten. Spoel af en wacht 2 dagen. Kijk of je huid er niet allergisch op heeft gereageerd (jeuk, irritatie of bultjes).

 

Ik voel tijdens de behandeling een prikkend en/of jeukend gevoel. Is dit normaal?

Het komt zelden voor (wij hebben het nog niet meegemaakt) maar een klein percentage mensen kan een prikkerig of jeukend gevoel ervaren tijdens de behandeling met henna. Henna is alkalisch en heeft samentrekkende en antiseptische eigenschappen. Na het uitspoelen en wassen van je haar is dit gevoel weg (mocht je er last van hebben).

 

In welke gevallen mag henna niet worden gebruikt?
 • Als je een Glucose-6-fosfaat dehydrogenase (G6PD) Deficiëntie hebt. Meer informatie is te vinden op de site van Hematologie Nederland.
 • Kinderen onder de 8 jaar mogen geen hennabehandeling.

 

Zoveel informatie, is het moeilijk of zwaar om een hennabehandeling te doen?

Nee het is niet moeilijk. Als ik het bovenstaande verhaal samenvat:
1. Je haar goed schoon maken en laten drogen.
2. Henna mengen met een zure vloeistof, afdekken en wachten (8 uur)
3. hennapasta in je haar doen, je haar afdekken en weer 2 tot 8 uur wachten of slapen (8 uur lang voor een intense kleuring)
4. uitspoelen en haar wassen.

Elke keer denken wij, Hen en ik: “oh we moeten weer met de pasta aan de gang!” En elke keer zeggen we na dat uurtje: nou het valt eigenlijk reuze mee! Als het echt een vervelende of lange klus zou zijn om het erin te krijgen, zouden we het hier ook eerlijk zeggen. De henna pasta is erg romig. Smeert fijn uit. In tegenstelling tot de henna die ik vroeger (20 jaar geleden) in mijn haar deed.

Als het erg arbeidsintensief zou zijn, zouden we het ook eerlijk zeggen. Ik vraag elke keer aan Hen (hij heeft mijn haar nu 3 x gedaan): “Hen, is het vermoeiend, is het zwaar, is het moeilijk?” Hij antwoordt dan altijd: “nee het is niet vermoeiend, niet zwaar of moeilijk, gewoon lekker klodderen en inmasseren en goed opletten dat je alles dik insmeert”.

Ja natuurlijk, als je haar in de henna zit, moet je ook nog even het randje van je gezicht en je oren schoonmaken voordat je je haar in de plastic folie gooit. En ja, er kan wel eens een vlekje of twee op de tegels van je badkamer zitten. En tuurlijk, je handdoek is vies geworden. Al met al ben je vanaf insmeren t/m schoonvegen en folie een uur en 1 kwartier bezig (bij lang haar dan). Die tijd vliegt echt snel voorbij. En is tot nu toe altijd onze conclusie geweest: het valt eigenlijk heel erg mee! Ook het uitspoelen: omdat de henna zo fijngemalen is, spoelt de henna heel gemakkelijk uit je haar.

 

Ik vind de henna bij jullie best prijzig. Hoe kan dit?

De prijs van onze henna ligt wat hoger dan de henna die je in veel andere winkels kunt kopen. Dit heeft een aantal redenen:

 1. Onze henna is gemalen van de meest kleurstofrijke bladeren (slechts 5% van de alle henna bladeren). Beide hennasoorten zijn sterk.
 2. Een tweede reden waarom deze henna wat duurder is het feit dat de Henna driemaal gezeefd is. Deze henna bevat dus relatief veel meer kleurmoleculen, omdat alleen het fijne poeder overblijft en geen andere toevoegingen (zoals hele kleine stukjes tak of zand). Het zeven is arbeidsintensief.
 3. Een derde reden is dat de oorsprong van deze Henna bekend is. Bij de meeste Henna’s uit de winkel weet je niet waar hij vandaan komt. Louland importeert rechtstreeks Henna uit Yemen en uit Henna het Rajasthani gebied in India. Beide soorten behoren tot de sterkst kleurende henna’s.
 4. Een vierde reden dat deze duurder is, is dat we precies weten wanneer de henna geoogst is. Hoe jonger de oogst, hoe beter de Henna kleurt.
 5. De vijfde reden is dat we zeer goed verpakte Henna verkopen. Beide soorten zijn luchtdicht en lichtvrij verpakt en blijven daardoor lang vers.

Bestel Pure Rajasthani Henna uit India
Bestel Pure Henna uit Yemen
Henna uit Yemen kan momenteel niet worden geleverd. Lees hierover op onze Nieuwspagina 2015

 

Deze lijst wordt regelmatig bijgewerkt. Dus kom nog eens een keer terug om te kijken of er nieuwe informatie bij staat.