Sheaboter Nilotica

Het Goud van de Vrouwen in Oeganda voor een natuurlijke verzorging van je huid en haar. Ook voor de babyhuid of gevoelige huid zeer geschikt.


Update: 25/8/2015: Wij voeren onderstaande boter uit Oeganda niet meer, omdat BeadforLife helaas is gestopt bij de Niloticaproductie. Maar we hebben een fijne vervangende boter gevonden. Niloticaboter van Lululife-Sheabutter.com, de enige vrouwencoöperatie in Zuid-Soedan die ambachtelijke koudgeperste Niloticaboter maakt en die vinden wij ook heerlijk !

Klik hier voor de nieuwe Niloticaboter uit Zuid-Soedan

Informatie over Niloticaboter in het algemeen en over BeadforLife, Oeganda die deze boter maakte.

Zoals elders geschreven kwamen wij in onze zoektocht naar goede Sheaboter per toeval Shea Nilotica tegen. Wij hadden er nog nooit van gehoord.

 

Wat is Shea Nilotica

Shea Nilotica is een pure, ongeraffineerde boter van een subvariant van de West-Afrikaanse Butyrospermum Parkii: de Butyrospermum Parkii Nilotica. Deze zeldzame boom groeit niet op de woestijn steppes zoals in West-Afrika, maar in de bossen in Oeganda en Soedan.

We hebben in totaal 3 samples Nilotica boter opgevraagd bij drie verschillende leveranciers/producenten. Van deze drie vonden wij persoonlijk de boter van BeadforLife het fijnste qua geur, versheid en structuur. Tevens sprak de missie van BeadforLife ons bijzonder aan, namelijk : Eradicating Poverty one Bead at a Time: vertaling: Kraal voor kraal de armoede verdrijven.

De boter is iets anders dan West-Afrikaanse Sheaboter. Nilotica Sheaboter bevat 25% meer oleïne en 45% minder stearinezuur (onoplosbare delen). Het smeltpunt ligt dan ook lager, tussen de 22 en 26 graden. De boter is hierdoor heel zacht en cremig. De geur is heerlijk zacht, niet te omschrijven: naar Nilotica boter en niets anders! Okay, een poging: een hele subtiele, lichte geur, nootachtig en een beetje zoet. Nee dit vat de geur niet samen. Helaas. In ieder geval: bijzonder lekker en subtiel.

 

Waarvoor kun je Shea Nilotica gebruiken

Deze heerlijke boter werkt fantastisch als dagelijkse moisturizer of als nachtcrème. Ze trekt, omdat ze lichter is, sneller in dan traditionele Sheaboter. Je huid voelt zijdezacht als je deze boter gebruikt. Ook kun je een beetje boter over de lengtes van je haar verdelen voor hydratatie, glans en voeding van je haar.

 

Zware Burgeroorlog voorbij

De boter die wij hebben gekozen wordt in Oeganda gemaakt in samenwerking met BeadforLife. Oeganda is één van de armste landen ter wereld. Het land heeft tien jaar lang een hele zware, gewelddadige burgeroorlog gekend. De meeste gezinnen waren van hun huizen verdreven en moesten jarenlang in kampen leven en waren afhankelijk van het leger voor bescherming en voedsel. Veel Oegandese vrouwen en kinderen hebben enorme gewelddadigheden meegemaakt. Huizen werden afgebrand en velen zagen hoe familieleden voor hun ogen werden vermoord. Veel kinderen werden tijdens de burgeroorlog ontvoerd en gedwongen om soldaat te worden.

Deze gruweloorlog is gelukkig voorbij en de gezinnen in Oeganda verkeren momenteel in de wederopbouw van hun leven.

BeadforLife-Shea-Nilotica-Louland

 

BeadforLife: Eradicating Poverty One Bead at a Time

Onze Nilotica leverancier is BeadforLife: Kraal voor Leven. Hun motto: Uitroeien van armoede, Kraal voor Kraal. BeadforLife is een nonprofit organisatie die zich inzet voor het welzijn van Oegandese families. BeadforLife werkt in Oeganda. De organisatie biedt arme Oegandezen de kans om geld te verdienen en hun leven te veranderen. Zo geven ze o.a. trainingen in het opzetten van een eigen bedrijf. BeadforLife geeft structurele hulp en verbetert de zelfredzaamheid van deze zeer arme bevolking.  De organisatie is aangesloten bij World Fair Trade Organization (WFTO) en de Fair Trade Federation.

 

Kralenprogramma

Bij BeadforLife is het allemaal begonnen met kralen. Oegandezen, veelal vrouwen, nemen deel aan een 18 maanden durend programma: het Bead Programma van BeadforLife. Ze leren kralen te rollen en prachtige kettingen en armbanden te maken. Gedurende dit programma ontvangen ze ook een inkomen. Per jaar worden 4 grote groepen vrouwen (40 tot 60 vrouwen per groep) onderwezen in kettingen maken. Elke nieuwe groep wordt warm verwelkomd met zingen en dansen en met een speciale ceremonie waarbij de leden van de groep hun eigen groepsnaam kiezen.

Elke groep krijgt de eerste drie maanden een uitgebreide training in kralen maken van gerecycled papier en leert de kralen vervolgens te rijgen in schitterende juwelen. Gedurende het hele programma worden de vrouwen onderwezen in ondernemerschap en het opzetten van een eigen bedrijfje, zodat ze straks zelfstandig aan het werk kunnen.

Hoe gaat het dan precies in zijn werk: elke verkoop van handgemaakte juwelen begint altijd met zingen, drummen en dansen. Hierna ontmoeten de vrouwen het team van BeadforLife dat verantwoordelijk is voor de inkoop. Dit team koopt vervolgens hun juwelen. De juwelen worden daarna wereldwijd tijdens o.a. Beadparties verkocht. Het geld van elke verkoop wordt verdeeld onder de groepsleden op de volgende wijze: een deel contant aan de vrouwen, een deel in het zakenfonds en een deel op een persoonlijke spaarrekening. Het geld afkomstig van het zakenfonds wordt later gebruikt om een onderneming op te zetten. Het geld op de spaarrekening en het contante deel worden gebruikt voor dagelijkse benodigdheden zoals voeding en medicijnen. De deelneemsters doen ook mee aan gezondheidstrainingen en ontvangen informatie over toekomstige cursussen.

Het inkomen wordt 7 tot 10 keer hoger gedurende de duur van het programma. Als de Oegandese vrouwen regelmatig een inkomen krijgen, heeft dat een enorme positieve invloed op hun leven en dat van hun kinderen: er wordt voedsel gekocht met betere voedingswaarde, er is geld voor betere gezondheidszorg en kinderen kunnen naar school.

Oegandese moeder met haar twee kinderen. Ze werkt samen met BeadforLife in Oeganda aan een betere toekomst voor haar kinderen en zichzelf.

Oegandese moeder met haar twee kinderen. Ze werkt samen met BeadforLife in Oeganda aan een betere toekomst voor haar kinderen en zichzelf.

BeadforLife leert hun ook om inkomen te sparen. Dit gespaarde bedrag kan dan bijvoorbeeld later worden geïnvesteerd bij de opzet van een bedrijfje. Op deze wijze kunnen de vrouwen ook op langere termijn voldoende inkomen genereren en zo om hun familie onderhouden. Zo zijn er al met de hulp van BeadforLife o.a. pluimveehouderijen, restaurants, winkels, groenteboeren en kamerverhuurbedrijfjes opgezet.

 

Shea Nilotica Programma

Bead for Life werkt in Noord-Oeganda sinds 2008. Dit is een paar maanden nadat Joseph Kony’s rebellenLeger verdreven werd en de vluchtelingen konden terugkeren naar hun dorpen. Nagenoeg alle vrouwen die met BeadforLife samenwerken, waren uit hun woningen verdreven en gedwongen te leven in vluchtelingenkampen. Ze konden ternauwernood overleven.

Na het succesvolle Kralenprogramma, is BeadforLife ook gestart met het Nilotica Programma. Omdat Sheanoten traditioneel door vrouwen worden verzameld en verkocht, worden Sheanoten het Goud van de Oegandese vrouwen genoemd. BeadforLife werkt nu ook met 760 vrouwen gezamenlijk om markten te vinden voor deze Shea Nilotica. De boter van de Sheanoten wordt al generaties lang in Noord-Oeganda worden verzameld en vervaardigd.

 

 

Heropbouw in Oeganda

Ondanks de verschrikkingen die de Oegandese bevolking heeft meegemaakt, zijn de Oegandezen een hardwerkend volk dat hun leven opnieuw probeert op te bouwen. Sheanoten worden deze regio het Goud van Vrouwen genoemd, omdat traditioneel het noten rapen wordt overgelaten aan de vrouwen.
Gedurende het oogstseizoen koopt BeadforLife de Sheanoten van deze Oegandese vrouwen. In ruil voor de noten geeft BeadforLife geld dat ze goed kunnen gebruiken om schoolkosten te betalen, medicijnen te kopen en te investeren in hun boerderijen. BeadforLife gaat voor opbouw op langere termijn. Daarom is de organisatie begonnen met een landbouwprogramma met de naam: Os en Ploeg Initiatief. Kleine groepen vrouwen krijgen ploegen en ossen, biologische zaden om het land beter te kunnen bewerken, zodat ze meer voedsel kunnen verbouwen.
BeadforLife werkt actief aan de verbetering van de levensstandaard van de Oegandezen. Zo heeft deze leverancier ervoor gezorgd dat er muggennetten kwamen, ontwormingstabletten, rubberen laarzen om slangenbeten te voorkomen tijdens het noten rapen, voedingssupplementen voor kleine kinderen, steun aan HIV-moeders en geeft de organisatie weerbaarheidstrainingen aan de vrouwen.

 

Hoe wordt deze Shea Nilotica gemaakt?

Deze Shea Nilotica wordt koudgeperst. Hieronder zie je de productiestappen.

  1. De noten komen aan bij de fabriek en worden op een canvas gelegd
  2. Noten worden geplitst in A en B kwaliteit
  3. De noten met kwaliteit A worden in pannen met in water gewassen en op een canvasdoek te drogen gelegd.
  4. De noten met kwaliteit A worden tot poeder vermalen.
  5. Het notenpoeder wordt met heet water gemengd tot een pasta.
  6. De pasta wordt in perszakken gedaan en met een handbediende persmachine wordt de olie eruit geperst (koude persing).
  7. De olie wordt gemengd met koud water (2:1) en gedurende 1 uur gekookt.
  8. Tijdens het afkoelen wordt de olie/boter eraf geschept.
  9. De olie wordt opnieuw gekookt totdat al het water is verdampt. Daarna vindt afkoeling en filtering plaats.
  10. De olie wordt in schone en gesteriliseerde vaten bewaard.

 

Shea Butter from Start to Finish from BeadforLife on Vimeo.

 

Wat zijn de eigenschappen van deze Shea Nilotica

Lees over de bijzondere eigenschappen, de vitamines en de speciale vetsamenstelling door onderstaande PDF te openen:

Eigenschappen van Shea Nilotica uit Oeganda

 

Heerlijke boter en een goed doel!

De boter is echt zalig. Het is met recht de Gouden Crème van Oeganda. Door de boter te kopen bij Louland, steun je direct de vrouwen en kinderen in Oeganda.

African Mothers and Children, We Love You.

 

Nilotica Sheanoten en een raapster in Oeganda

 

BeadforLife Oeganda is gestopt met de Niloticalijn. We verkopen nu hele fijne Niloticaboter uit Zuid-Soedan van Lululife-Sheabutter.com
Meer lezen over Sheaboter, de ultieme huidgenezer