Tips voor lang, glanzend en gezond haar


met pure henna geverfd haar


Het is weer in de mode om lang haar te hebben. Maar hoe krijg je je haar lang, glanzend, mooi en gezond? Ga veel minder naar de kapper ( Sorry kappers ;-) Ook al zegt de kapper dat je haar elke 2 tot 3 maanden moet worden geknipt: doe het niet! Om lang haar te krijgen, moet je het niet vaak meer laten knippen. Het is ook niet nodig. De kapper zegt dit omdat hij het natuurlijk fijn vindt om je regelmatig te zien. Hij zal je zeggen dat je alleen gezond haar kunt hebben als je elke 2 tot 3 maanden terugkomt, maar dit is echt niet waar!

Ik heb zelf haar tot op mijn billen zonder dode punten. Ik ga 2 x per jaar naar de kapper en laat maximaal 1,5 centimeter van de onderkant knippen. Als je lang haar in lagen wilt, laat je 2 keer per jaar 1,5 centimeter maximaal van je lagen afknippen.

 

Gebruik geen chemische verf om je haar te kleuren

Hoe vervelend het misschien ook voor je is omdat je kleurtjes nu eenmaal leuk vindt. Als je ECHT gezond haar wilt hebben, verf het dan niet meer chemisch. Chemische verf legt een laagje over de keratine en haarschubben heen. Chemische haarverf maakt deze laag die je haar beschermt, kapot. In veel chemische verf zit o.a. ammoniak, peroxide en / of PPD . Hoe vaker je het chemisch verft, hoe meer de haarschubben kapot gaan en droog, broos en glansloos haar veroorzaken.

Ik zelf zou het afschuwelijk vinden als mijn haar niet meer zou glanzen. Gezond haar glanst als een spiegel en is een teken van schoonheid en gezondheid. En een teken dat je je haar goed verzorgt en er zuinig op bent! Ook al is de kleur die je wilt nog zo mooi, wat heb je eraan als je haar er dof, glansloos uitziet en er kapot van gaat. Een ander groot nadeel van chemische verf is dat de verf ook weer relatief snel uit je haar verdwijnt. De kleur wordt snel vaal en niet meer zo intens als je dat je zou willen. Dus je wordt eigenlijk gedwongen om na 6 weken de procedure te herhalen. Met als gevolg dat je haar bij elke verfbeurt in een slechtere conditie komt.

Maar er zijn alternatieven voor het chemisch verven van je haar. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor plantaardige verf. Plantaardige verf (zoals henna of een combinatie van henna en bijvoorbeeld indigo) legt geen laag om de keratine heen maar dringt door deze laag heen en zet zich daar vast. De verf blijft hierdoor veel beter zitten en is niet schadelijk voor de schubben. Een bijkomend voordeel van plantaardige verf is dat de verf zich mengt met je eigen haarkleur, waardoor je een veel natuurlijker effect krijgt. Van plantaardige haarverf krijg je mooi en glanzend haar.

 

Knip 1 maal in de 3 maanden de dode haarpunten die in je haar zitten, weg

De kapper zal standaard de gespleten haarpunten van het uiteinde van de haren knippen. Als je je haar wilt laten groeien wil je natuurlijk geen gespleten haarpunten. Mijn tip is om zo’n 4 keer per jaar de gespleten haarpunten af te knippen die NIET aan het uiteinde van je haren zitten maar tussen in, langs elke haar zelf.

Misschien hebben jullie er weleens van gehoord: vroeger brandden de kappers de gespleten tussenpunten er met een kaarsvlam uit. De kapper draaide eerst hele dunne haarstrengen strak op om alle zuurstof tussen de haren van de streng weg te halen. Daarna ging hij met een kaarsvlam langs de strakopgedraaide haarstreng om de dode punten weg te branden. De afbrande zwarte puntjes die dan ontstaan, worden met de nagel hard weggekrabd.

Er is in Nederland op het moment een kapper die zich deze oeroude techniek van wegbranden heeft eigen gemaakt: kapsalonideaal.nl

Mijn partner heeft deze techniek ook geprobeerd met een haarstreng. Het afbranden ging redelijk goed maar we kregen de afgebrande puntjes er niet af! Waardoor deze verschroeide puntjes bleven zitten. Dus doe het liever niet zelf als je dit zou willen.

Als je dit afbranden niet ziet zitten, kun je er ook voor kiezen om ze af te knippen. Er zijn voor zover ik weet twee manieren om dit te doen.

manier 1
draai je haar in hele strakke strengen op, zoals bij het kaarsbranden. Knip de punten die eruit springen en gespleten zijn, af. Eigenlijk moet je dit per haarstreng een paar keer herhalen. Want niet alle punten zijn de eerste keer zichtbaar.

manier 2
laat je kapper (of iemand die goed is met een kappersschaar) de dode haar punten verwijderen. Zie het volgende filmpje dat ik gevonden heb op Youtube voor deze techniek:

Gebruik een goede shampoo die je haar wast zonder het van zijn natuurlijke oliën te ontdoen

Om mooi glanzend en gezond haar te krijgen, is het belangrijk dat je natuurlijke talgproductie zich stabiliseert en weer in balans komt. Als je altijd chemische, reguliere fles shampoos hebt gebruikt, kan je eigen talgproductie behoorlijk uit evenwicht zijn.
Er is geen betere remedie tegen droog haar dan je eigen natuurlijke olie en talg die je zelf produceert!

De commerciële reguliere shampoos bevatten zeer betreurenswaardig veel chemische bestanddelen die ervoor zorgen jouw eigen huidoliën worden weggehaald.
Kies als het even kan voor echte haarzeep. Echte zeep reinigt je haar zonder het te strippen van natuureigen haaroliën. De talgproductie komt weer in balans. Hierdoor hoef je ook minder vaak je haar te wassen. Want als je altijd maar je haar ontdoet van talg, gaat je hoofdhuid als reactie juist meer talg produceren. Vet haar tot gevolg na 1 dag wassen met fles shampoo!

Meer tips over het veilig en gezond wassen van je haar met shampoo bars

 

Kies voor een borstel met echt haar (van wilde zwijnen)

Veel borstels zijn van erg slechte kwaliteit. De borstelspinnen zijn vaak gemaakt van plastic met naden, hebben zelfs soms kleine bolletjes (met ruwe randjes tussen het bolletje en het staafje) en trekken echt letterlijk je haren stuk.
Een borstel gemaakt met echt haar is vervaardigd met de nekharen van wilde zwijnen die voor consumptie worden gefokt. De nekharen maar ook haren van andere delen worden verkocht aan borstelfabrikanten.

wild zwijn in donkerbruin of beige wit

wild zwijn in beige wit of donkerbruin

Haren van het wilde zwijn kunnen de huideigen oliën opnemen en verspreiden. Een frequente borstelbeurt met een varkensharen borstel zorgt er op deze manier voor dat de oliën naar de lagere delen van je haar worden geborsteld. Met regelmatig borstelen verdeel je zo je eigen vetten over je lengtes van je haar en krijgt je haar een werkelijk schitterende glans.

Er zijn veel borstels met varkenshaar te koop. Er zijn ook borstels te koop met nylon en varkenshaar. Deze mix borstels zouden beter zijn voor het ontwarren van stug en/of klitterig haar.

Mijn ervaring is dat een mixborstel toch iets meer haren stuk trekt. Ik heb lang haar met aan de uiteinden toch wat meer droog aanvoelende gedeeltes. Als ik met mijn mix borstel van nylon en varkenshaar mijn haar verzorg zie ik toch net iets meer haren in de borstel zitten na het borstelen dan met mijn borstel van 100% varkenshaar.

Dus mijn advies is om als het even kan en je haar niet al te klitterig is, voor 100% varkenshaar te gaan. Heb je echt zeer klitterig en stug haar, kan voor sommige mensen een mixborstel een uitkomst zijn.
Er zijn een heleboel borstels met varkenshaar te koop. Het probleem is dat er soms borstels tussen zitten die verkocht worden als varkensharen borstels, maar die toch nylon (plastic) bevatten (en soms van erg slechte kwaliteit). Het is soms lastig te zien, omdat de nylon pinnen diep verscholen liggen tussen de echte haren.

Zelf zijn we voor ons eigen haar (ja mijn partner heeft ook redelijk lang haar) op zoek gegaan naar kwaliteitsborstels. Er kwam een aantal fabrikanten toch wel als beste uit de bus. We hebben een aantal borstels geselecteerd en we zijn blij dat we die binnenkort voor jullie beschikbaar hebben.

Borstels van 100% varkenshaar van Kent

Borstels van Kent met 100% haar van wilde zwijnen

 

Borstel nooit nat haar

Haar dat nat is, is kwetsbaar. Borstel daarom nooit je haar als het nog nat of vochtig is. Hoe verleidelijk het ook is om je natte (en misschien klitterige) haar hiermee te ontwarren. Nylon borstels met pinnen worden vaak gebruikt om even lekker snel je haren mee klitvrij te maken. Dit veroorzaakt echt heel veel beschadigingen.

Gebruik liever voor het doorkammen een kwaliteitskam zonder plak- of lasnaden en geschikt voor jouw haartype. Want ook een reguliere kam kan hele scherpe randjes hebben, waarmee je haar stuk gaat.

 

Kies voor een kam zonder plaknaden en scherpe randen

Bij veel kammen zie je plaknaden aan de binnenkant van elke kamnaald zitten. Deze vaak scherpe naadjes zorgen ervoor dat je haren erachter blijven steken. Gevolg: door je haar te kammen, beschadigt je haar en trek je het stuk. Je kam zit vol met losse haren na het kammen.

 

Kies voor een kam die bij jouw haartype past

Kies ook voor een kam die bij jouw haar past. Voor verschillende soorten haar (fijn, medium, grof, gekruld of juist stijl) zijn er geschikte kammen te vinden.
Tot onze grote schrik hadden onze eigen kammen ook die scherpe naden aan de binnenkant. Na een uitgebreide speurtocht vonden wij gelukkig een aantal goede kwalitatief hoogwaardige kammen.
Eén van de fabrikanten die ons erg aansprak is Hercules Sägemann, een Duitse fabrikant die sinds 1856 gespecialiseerd is in super kammen. Alle kammen worden met de handgemaakt.

We zijn daarom heel blij dat we voor jullie deze kammen binnenkort op voorraad hebben. We houden je op de hoogte.

Hercules Sägemann kammen sinds 1856

Handgemaakte kwaliteitskam van Hercules Sägemann

 

Kam je haar voor het borstelen met een kam uit

In plaats van een nylon borstel of een combinatieborstel te gebruiken om je haar uit te kammen, is het eigenlijk beter om je haar vóór het borstelen, eerst behoedzaam uit te kammen.
Kam je haar plukje voor plukje uit, zonder kracht te zetten of te trekken. Begin helemaal aan het uiteinde van elk plukje. Als het in het begin niet snel gaat, ga het kammen dan niet forceren door er keihard aan te trekken. Daarmee breek je je haar af en beschadigt het! Neem de tijd om je haar zorgvuldig en met veel aandacht klitvrij te maken.

Na het doorkammen, borstel je daarna je het met een borstel van 100% wilde zwijnenharen glad en glanzend.

 

Technieken om goed je haar te borstelen

Het is belangrijk vanuit elke haargrens je haar te borstelen, zodat de natuurlijke oliën van je eigen hoofdhuid goed worden verdeeld. Ga bijvoorbeeld ook gebogen staan, gooi je hoofd naar voren en borstel je haar vanuit alle delen van je nek goed door. Als je dit goed doet, voel je de borstel vanuit je nek over je hoofdhuid gaan.
Dit zelfde principe pas je ook toe wanneer je weer rechtop staat. Kam je haren vanuit de haargrens bij je voorhoofd recht naar achteren. En kam je haren vanuit de zijkanten en boven je oren goed schuin naar achteren. Ook hier: als je het goed doet, voel je dat je hoofdhuid goed gemasseerd wordt.
Herhaal deze stappen minimaal 2 keer.

 

Meerdere keren per dag borstelen

Als je kunt, neem dan echt de tijd om je haar meerdere malen per dag te borstelen. Hoe meer je borstelt, hoe glanzender en gezonder het eruit zal zien.

 

Gebruik dagelijks een 1-2 theelepels MSM supplement

MSM is een natuurlijke bron van zwavel. Zwavel is een essentieel onderdeel bij de vorming van collageen, elastine, kraakbeen en keratine. Het geeft flexibiliteit, definitie en kracht aan spieren, botten, gewrichten en interne membranen en dan vooral die van je huid, haren en nagels.

Adequate niveaus van zwavel in het lichaam helpen om een ​​stralende teint, stralende huid en gemineraliseerd haar te bevorderen. Daarom wordt MSM vaak aangeduid als “het schoonheidsmineraal”. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste mensen een tekort aan zwavel hebben en dat tekort neemt met de leeftijd toe.

Vooral na je 40e (ben zelf 44 jaar) maakt je lichaam veel minder MSM aan. Ik gebruik dagelijks 2 kleine theelepels MSM poeder. Het goedje smaakt nogal bitter; daarom doe ik het in een smoothie van bijvoorbeeld bosbessen of aardbei/banaan. Na ongeveer 6 weken zie je je haar veranderen. Mijn haar is echt voller en glanzender geworden; verjongd en de structuur verbeterd. Je merkt duidelijk het verschil.

Hier kun je meer lezen over MSM: MSM het Schoonheidsmineraal

Daarom is het aan te bevelen om MSM als voedingssupplement in te nemen. Mensen die regelmatig MSM innemen, rapporteren dat hun huid er beter uitziet en zachter is en dat hun gezondheid is verbeterd.

 

Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt. Dus kom vaker kijken voor nog meer goede tips voor lang, gezond en glanzend haar.

 

 Mijn speurtocht naar fijne haarborstels deel 1
Mijn speurtocht naar fijne haarborstels deel 1

Antwoord